TOP 100 TRAJNOSTNA ZGODBA 2024

16. okt. 2024
Turistična destinacija Rogla-Pohorje je tudi letos s svojo trajnostno zgodbo uvrščena med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu.

Organizacija Green Destinations, s sedežem na Nizozemskem, je ponovno razglasila seznam 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Letos že deseto leto zapored izvajajo natečaj Top 100 Green Destinations Stories, kjer je destinacija Rogla - Pohorje sodelovala v kategoriji okolje in podnebje. Z zgodbo "ROGLA: novi horizonti trajnostnega turizma" se je že tretjič uvrstila med 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu.

Kratek povzetek zgodbe:

Podnebne spremembe močno vplivajo na turistično panogo, vključno z Roglo, priljubljenim smučarskim središčem na nadmorski višini 1517 m. Snežna odeja se že zmanjšuje, kar vodi v manjše število smučarskih dni. Roglo uvrščamo med sredogorska središča zimsko-športne rekreacije, kjer naj bi še vedno prihajalo do preudarnega vlaganja v zimsko-športni turizem in v tehnično zasneževanje kot strategijo prilagajanja na zime s pomanjkanjem naravnega snega, hkrati pa naj bi prišlo do pospešenega usmerjanja v celoletni turizem, oziroma prevladujoči poletni turizem. Leta 2023 je smučarsko središče Rogla začelo s trajnostno preobrazbo, kar je odličen primer uspešnega prilagajanja na podnebne spremembe. S tem razvojem so omogočili celoletni turizem, ustanovil se je tudi Naravovarstveno informacijski center na Rogli ter Naravovarstveni regijski park Pohorje.

Nova dodatna turistična ponudba omogoča tako desezonalizacijo kot tudi številne sinergijske učinke z obstoječo športno, wellness, gastronomsko in doživljajsko ponudbo srednjegorskega centra Rogla, pa tudi s termalnim zdraviliščem Terme Zreče ter destinacijo Rogla – Pohorje. Kot vidimo, da kljub negativnim vplivom na zimsko- športni turizem lahko klimatske spremembe prinašajo gorskim turističnim krajem tudi nove priložnosti oziroma nove tržne segmente.

 

Celotno zgodbo naše destinacije in še številne druge lahko najdete na uradni spletni strani organizacije Green Destinations.