Medena panna cotta na ajdovem drobljencu

Hotel reAktiv

Slomškova ulica 4, 3214 Zreče

T:+386 70 66 66 11

E: info@hotel-reaktiv.si

www.hotel-reaktiv.si 

Kuhamo za: 4 osebe

Čas kuhanja: 4 ure

Zahtevnost: srednje zahtevno

Sestavine

Za jabolčni pire:

  • 200 g sladkih jabolk

Za ajdov drobljenec:

  • 100 g rjavega sladkorja
  • 200 g masla
  • 300 g ajdove moke

Za medeno panna cotto:

  • 500 ml smetane za stepanje
  • 100 ml mleka
  • 70 g medu
  • 8 g želatine
  • ščep cimeta

Postopek

Za jabolčni pire jabolka olupimo, zrežemo na četrtine in razpečkamo. V posodo pristavimo narezana jabolka in jih dušimo v lastnem soku. Še topla jabolka gladko razmešamo s paličnim mešalnikom, nato pa jih pretlačimo skozi gosto cedilo. Jabolčni pire reduciramo do želene gostote. Za ajdov drobljenec vse sestavine skupaj vgnetemo v testo, ki ga pustimo stati 20 minut, nato pa razvaljamo na papir za peko. Pečemo ga pri 180 stopinjah približno 8 minut. Ohlajenega razdrobimo, da dobimo drobljenec. Za panna cotto smetano in mleko kuhamo do vrelišča. Medtem v približno 1 dl vode namočimo želatino, da nabrekne. V smetano z mlekom pred vreliščem umešamo želatino in ščep cimeta. Ohladimo na 40 stopinj Celzija, šele nato umešamo med, da ohranimo vse njegove zdravilne lastnosti. Panna cotto vlijemo v želene modelčke in v hladilniku ohlajamo najmanj 3 ure.