Gobova juha po Smogavčevo

Gostilna in prenočiščeSmogavc d.o.o.

Gorenje pri Zrečah 27

3214 Zreče

T: +386 3 757 35 50, +386 41 972 717

E: info@smogavc.com

www.smogavc.com

Kuhamo za: 6 oseb

Čas kuhanja: 3 ure

Zahtevnost: srednje zahtevno

Sestavine

  • 0,5 kg svežih mešanih gob
  • 1 srednje velika čebula
  • 3 srednje veliki krompirji
  • 2 stroka česna
  • 1 srednje velik korenček
  • 1,5 žlice olja
  • lovorjev list
  • 0,5 žličke majarona
  • 0,5 žličke soli
  • 2 ščepca mletega popra
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 0,5 dl kisle smetane
  • 8 vejic peteršilja

Postopek

Gobe temeljito očistimo in obrišemo z vlažno krpo. Narežemo jih na lističe. Čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo. Krompir in korenček olupimo, dobro operemo in zrežemo na majhne kocke. V večjem loncu segrejemo olje. Prepražimo sesekljano čebulo in jo med mešanjem na srednji temperaturi prepražimo do zlatorumenega. Dodamo krompir in korenček ter vse skupaj pražimo še kakšno minuto. Dodamo na lističe narezane gobe in česen. Narahlo prepražimo, da se sestavine premešajo, in nato zalijemo z jušno osnovo. Dodamo še vse ostale začimbe ter pustimo, da se počasi kuha. Kuhamo tako dolgo, da se krompir in korenček zmehčata. Na koncu v juho dodamo kislo smetano in jo po okusu še dosolimo in popramo. Peteršilj operemo in nasekljamo ter ga s še malo kisle smetane dodamo tik pred serviranjem.